« Terug naar de blog
Werkomgeving

Terug naar het werk: Verwachtingen vs. realiteit

de zorgen om de joggingbroek weer voor een werkoutfit te verruilen, houdt ons ook bezig.

Meer mensen gaan momenteel weer naar hun werk, na een lange periode van thuiswerken. Maar ook al heb je het socializen met collega's misschien gemist, het kan moeilijk zijn om weer terug op het werk te komen.

Nu het normale leven hard op de deur klopt, is het misschien een beetje beangstigend om je joggingbroek uit te moeten trekken en je stoffig geworden werkkleding weer uit de kast te moeten halen. Gelukkig ben je niet de enige die met dat gevoel zit.

Bedenk dat je collega's ook naar huis zijn gestuurd en in joggingbroek thuis op de bank hebben gezeten, een pyjamafeestje op Zoom hebben gehouden en een zere nek hebben gekregen door een slechte werkhouding.

Lees ook: Voorkom pijn in de pols tijdens kantoorwerk

Velen van hen zitten hoogstwaarschijnlijk op dit moment met dezelfde zorgen als jij.

Om op een zo goed mogelijke manier terug naar het werk te gaan, is het een goed idee om de verwachtingen met jezelf af te stemmen. Op die manier kun je zelf de regie in handen nemen over hoe je weer aan de slag gaat op kantoor – of dat nu fulltime is of een paar dagen per week.

Lees ook: Hoe keer je op een goede manier terug naar kantoor?

5 tips om weer goed aan het werk te gaan

1. Het is heel normaal om je zorgen te maken, maar het is belangrijk dat je er op de juiste manier mee omgaat. Daarom kan het goed zijn om hier even bij stil te staan, zodat je erover na kunt denken en je bewust kunt worden waar die zorgen vandaan komen.

2. Praat er met je baas over als je het moeilijk hebt om terug te komen. Het kan helpen om het externe kader voor je werk vast te stellen, en een plan voor de eerste periode terug op het werk.

3. Zet voor jezelf een aantal suggesties op een rijtje voor wat voor jou zal werken om op een prettige manier terug te komen op kantoor. Als je goed en duidelijk communiceert met je manager, wordt het gemakkelijker.

4. Zorg ervoor dat je regelmatig mentale en fysieke pauzes neemt om jezelf weer op te laden.

5. Erken, accepteer en praat met elkaar over het feit dat je verschillende manieren hebt om met corona om te gaan: sommige collega's kunnen angstiger zijn dan anderen, en daar moet ruimte voor zijn.

 

De goede werkgemeenschap

Een van de dingen die moeilijk is bij terugkeer naar het werk is dat onze gewoonten weer verstoord worden – en misschien ons evenwicht tussen werk en privéleven weer op de proef wordt gesteld. Daarom moet je niet alleen met de baas praten, maar met al je collega's, zodat je weer een goede werkgemeenschap kunt vormen.

Om weer een goede start te maken, is het absoluut cruciaal dat jullie samen praten – zowel over hoe het is geweest om thuis te werken, maar ook over hoe jullie samen naar de toekomst kijken.

Al je collega's hebben ook thuis gewerkt, en hebben waarschijnlijk ook nagedacht over hoe hun werkleven verbeterd kan worden. Want ook al hebben we menselijk contact, gratis koffie, pennen in overvloed en een printer die werkt gemist, kantoor staat ook vaak gelijk aan verstoringen van het werk, vaste vergadertijden die onze werk/privé-balans op de proef stellen, en niet in de laatste plaats reistijd heen en weer.

Het kantoorleven staat weer voor de deur en met een beetje voorbereiding ben jij er in elk geval klaar voor.

 

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen