« Terug naar de blog
Werkomgeving

Hoe keer je op een goede manier terug naar kantoor?

Wij begeleiden –  kom goed terug op kantoor

Steeds meer mensen keren geleidelijk terug naar kantoor en een meer gewone werkdag na lange perioden van thuiswerken. Het kan een grote omwenteling zijn, net als toen je naar huis werd gestuurd. Maar anders dan toen je naar huis werd gestuurd, kun je je deze keer voorbereiden en een planning maken.

Het kan een beetje overweldigend zijn om terug te moeten gaan. Net nu je eraan gewend was om vanuit huis te werken. Misschien had je zelfs een kantoor ingericht om thuis te werken, zodat je op een ergonomisch verantwoorde manier zat? En dan veranderen de dingen – en moet je weer terug naar het oude kantoor.

Lees ook: Terug naar het werk: Verwachtingen vs. realiteit

Terug naar kantoor en een nieuw normaal

Als je zenuwachtig bent om weer aan het werk te gaan na een lange periode van thuiswerken, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Studies tonen aan dat we thuiswerken over het algemeen prettig vinden. De Deense Vereniging van Advocaten en Economen heeft bijvoorbeeld een enquête gehouden onder haar leden, waarbij een meerderheid aangaf dat ze graag meerdere dagen thuis zouden willen werken wanneer ze weer terugkeerden op kantoor.

Dit betekent dat het werk van de toekomst niet óf thuiswerken óf weer naar kantoor komen hoeft te zijn – het kan allebei zijn. En daarom is het van cruciaal belang dat je met je manager bespreekt hoe je dagelijkse leven in elkaar moet worden gebreid, zodat je weer lekker aan de slag kunt gaan.

Zorg vanaf het begin voor goede gewoonten als je terugkomt op kantoor

Om op een goede manier naar kantoor terug te keren, is het belangrijk dat je samen met je manager een plan maakt. Het maakt het makkelijker om niet terug te vallen in oude, slechte gewoonten, terwijl je tegelijkertijd je werkverwachtingen op elkaar afstemt.

Velen van ons hebben de neiging om veel te veel te werken wanneer we terugkeren naar kantoor, in een poging om alle stapels die op tafel liggen weg te werken. In plaats van die fout te maken, kun je beter met je manager en eventueel je collega's praten over hoe je prioriteiten kunt stellen, zodat je niet omkomt in het werk.

Als je eenmaal de prioriteitstelling van de stapels klaar hebt, is het makkelijker om een kader op te stellen voor je werkdag, zodat je niet meteen te veel gaat werken en jezelf uitput. Op die manier kunt je er ook van genieten als je vrije tijd hebt en heb je geen slecht geweten over wat je niet hebt bereikt.

Goede gewoonten zijn ook terug te vinden in wat we geleerd hebben van thuis aan het werk zijn. Misschien hebben online vergaderingen in sommige opzichten beter gewerkt omdat ze dan korter konden worden gehouden. Misschien zijn er vergaderingen die overbodig zijn gebleken. En misschien heb je wel gloednieuwe dingen geleerd over hoe je zelf het beste kunt werken.

Dat alles moet je meenemen in het creëren van een aantal nieuwe, goede werkgewoonten.

Goede ergonomie is ook een goede gewoonte

We werden allemaal heel snel in het thuiswerken gegooid. De meesten hebben op slechte thuiswerkplekken in de keuken, woonkamer of kinderkamer gezeten die niet ergonomisch waren ingericht voor het werk.

Lees ook: Voorkom pijn in de pols tijdens kantoorwerk

Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook lastiger geweest om te beseffen dat ergonomie niet alleen gaat over het hebben van de juiste bureaustoel op de juiste hoogte. Het gaat er immers ook om wat je verder met je lichaam doet.

Daarom is het een uitstekende gelegenheid om bij terugkeer op kantoor te beginnen met de goede gewoonten van afwisseling en pauzes, waarbij je eraan denkt om in de loop van de dag vaak van werkhouding te veranderen en even pauze te nemen. Je kunt die gebruiken om een beetje te bewegen en een praatje te maken met je collega's, die ook de goede, ergonomische gewoonten niet mogen vergeten.

Lees ook: Ergonomie op kantoor: Hoe je het op de agenda zet

Door goede gewoonten in te bouwen als je weer aan het werk gaat, zorg je er ook voor dat ze thuis gemakkelijker werken.

New call-to-action

Wees een goede collega

Thuis heb je als collega alleen met jezelf te maken. Maar nu moet je weer omgaan met al je collega's in de echte wereld, en niet alleen virtueel. Dat kan moeilijk zijn, zowel voor jou als voor al je collega's.

Dit is volkomen normaal, en je kunt deze transformatie goed doorstaan door extra goede collega's te zijn – zowel ten opzichte van elkaar als van jezelf.

Wees tolerant en flexibel en help elkaar om een goede start met het werk te maken. Accepteer dat de stemming en energie fluctueren, en dat dit betekent dat de werkinzet misschien niet zo is als voordat je naar huis werd gestuurd.

Als je je aan die aspecten houdt, zal je terugkeer waarschijnlijk positief verlopen.

 

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen