« Terug naar de blog
Insider

Verticale muizen: andere grip, dezelfde houding

Verticale muizen: andere grip, dezelfde houding

Klopt het dat we nu allemaal weten wat een verticale muis is? Het ontwerp bestaat al sinds het begin van de jaren 90 en in de loop der jaren is de muis in verticale vorm steeds populairder geworden, en nu word je door iedere online winkelier bedolven onder verticale muizen van verschillende stijl, kleur en vorm. Het concept is heel eenvoudig: neem een gewone muis en ontwerp hem op een manier waarbij je je hand draait waardoor er een soort "handdruk" houding ontstaat in plaats van dat je hand plat op het bureau ligt. Dan is het *ploep*, net alsof al je kwaaltjes ineens genezen zijn. Maar is het echt zo eenvoudig? Laten we onderzoeken hoe verticale muizen functioneren en of ze echt de beste langetermijnoplossing voor muisgerelateerde RSI's zijn.

 

De verticale positie als uitgangspunt

Alle verticale stijl muizen hebben hetzelfde basisprincipe als het gaat om het verhelpen van pijn in de pols en de onderarm. Draai je hand naar een meer verticale positie om overpronatie van de pols te vermijden, waarbij je ook een andere spiergroep in de onderarm gebruikt. Hoewel voor elke muis argumenten te geven zijn waarom zijn rotatiehoek beter is dan die van de concurrent, is het een feit dat de hoek altijd hetzelfde blijft, en dat is een probleem. 

Wat fysiotherapeut Stuart Nottingham te zeggen heeft over de Unimouse

De definitie van 'statisch' is: het ontbreken van beweging, actie of verandering. Verticale muizen zijn 'statische grip' muizen die per definitie niet kunnen variëren of een dynamische houding hebben. Zoals je misschien kunt vaststellen, is dit geen goede zaak. Het is waar dat de meeste muisgerelateerde RSI's te danken zijn aan de houding die je door een conventionele computermuis aanneemt.

Het is ook waar dat het veranderen van je grip naar een meer verticale houding de directe problemen, veroorzaakt door de traditionele muizen, verlicht. Dat is mooi, maar we moeten ons afvragen of het gaan van de ene statische houding naar de andere niet gewoon het resetten van de timer op de mogelijkheid van een nieuwe RSI is? 

Kan een verticale muis jouw RSI snel verhelpen?

De enige constante in onze werkdagen is de afhankelijkheid van de computer en onze invoerapparatuur voor het verrichten van werkzaamheden. De werkdruk zal niet afnemen. Als we deze gedachtegang voortzetten; is een statische, verticale houding dan het antwoord op alle muisgerelateerde RSI's? Ik ben hier om je te vertellen dat het een klinkende 'nee' is. Een verticale muis kan het acute probleem hebben verholpen, maar door op die manier dag in dag uit dezelfde belasting op een andere spiergroep over te dragen, blijven werknemers gevoelig voor verschillende andere muisgerelateerde RSI's. Onderarmen kunnen overbelast zijn omdat ze de drijvende kracht zijn achter alle muisbewegingen. Niet alleen dat, ook de duimen lopen gevaar! Door het verticale ontwerp van de muis ontstaat inherent een knijppunt tussen de duim en wijsvinger dat vooral opvalt als er met de linker muisknop wordt geklikt. Dit kan het CMC1-gewricht overbelasten en vermoeidheid en pijn in de duim veroorzaken.

Statische versus variabele houding

Dus, hoe kun je het ene probleem oplossen zonder een ander probleem te creëren? Het antwoord is eenvoudig: een variabele houding. Zie het als een zit/stabureau voor je hand! De Contour Design Unimouse is niet alleen ontworpen om je te helpen je geprefereerde houding te vinden, maar moedigt gebruikers ook aan om de hele dag door hun houding te variëren. Dit concept stelt gebruikers in staat om de hoek en de duimsteunpositie van de muis naar behoefte te veranderen, waardoor de hand ontspannen blijft, terwijl er voortdurend verschillende spiergroepen worden gebruikt om de muis te 'besturen'. Dus, wil je liever dag in dag uit in dezelfde houding vastzitten, of heb je liever een muis die je honderden houdingsopties geeft die ervoor zorgen dat je nooit meer vermoeidheid of pijn voelt? De keuze is aan jou. 

Wilt je een Unimouse proberen voordat je hem koopt?

 

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen