« Terug naar de blog
Ergonomie

Het optimale thuiskantoor – interieurontwerp gericht op werkplezier, ergonomie en efficiëntie

Het optimale thuiskantoor

Als je je thuiskantoor gaat inrichten is het belangrijk dat je een werkoasis creëert die voldoet aan je werkbehoeften zonder de behoeften van je lichaam te kort te doen.

Je hebt een ruimte gecreëerd die echt bij jouw stijl past. De kleuren staan goed, de wanddecoratie past bij je stijl, de tapijten zijn mooi, en de uitstraling van de ruimte is geweldig.

Helaas is het gevoel in je lichaam na een dag werken dat niet. In feite heb je een stijve nek, een vermoeide rug en pijnlijke schouders.

Lees ook: Gebruik je de juiste apparatuur? De setup voor je flexibele werkplek

Bij het inrichten van je thuiskantoor is het belangrijk dat je nadenkt over ergonomie – jij en je lichaam zullen hier vele uren doorbrengen.

In dit artikel laten we je zien hoe je een mooi thuiskantoor kunt inrichten, rekening houdend met de behoeften van je esthetische zelf en je lichaam.

Het ontwerpen van een thuiskantoor: drie algemene principes

Bij het inrichten van je thuiskantoor is het een goed idee om uit te gaan van drie weldoordachte vuistregels.

Als je ze volgt, vergroot je de kans dat je je lichaam gezond en pijnvrij houdt, ondanks een werkleven dat zich voornamelijk achter een bureau en achter een computer afspeelt.

De vuistregels bij het inrichten van je thuiskantoor zijn:

1. Zorg voor bewegingsruimte: je moet je thuiskantoor zo inrichten dat je ruimte hebt om te bewegen. Wisselende werkhoudingen zijn de sleutel tot een lichamelijk gezond werkleven in je thuiskantoor.

2. Zorg dat je makkelijk kunt opstaan: het is van cruciaal belang dat je je thuiskantoor zo inricht dat het eenvoudig is om op te staan, zodat je je lichaam kunt strekken. Een in hoogte verstelbaar bureau is ideaal, maar je moet in elk geval gemakkelijk en comfortabel kunnen opstaan. Een diepe fauteuil nodigt zelden uit om de volgende werkzaamheden staand uit te voeren.

3. Zorg voor meubilair en uitrusting die bij je passen: je thuiskantoor moet op je zijn afgestemd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je stoel, je bureau en je apparatuur (toetsenbord, muis, monitor, enz.) de juiste afmetingen en details moeten hebben overeenkomstig jouw behoeften.

New call-to-action

Zodra de algemene principes het kader voor uw thuiskantoor hebben bepaald, kunt u beginnen na te denken over wat uw ruimte nog meer zou moeten karakteriseren - hoe creëert u een werkoase die efficiënt is, goed voor uw lichaam en tegelijkertijd een ruimte die goed past in jouw stijl.

We hebben acht adviezen op een rijtje gezet die er samen voor zorgen dat je precies die werkoase creëert:

1. Laat kantoor het kantoor zijn en woonkamer de woonkamer. Het kantoor scheiden van de andere kamers van het huis maakt het makkelijker om te ontspannen wanneer je vrije tijd hebt. Je kunt dan werken zonder gestoord te worden door de gevulde vaatwasser, de wasmand die over de vloer is leeggegooid, of het stof dat danst op de planken terwijl je werkt. Maar ik heb geen vrije ruimte die ik als kantoor kan gebruiken, zit je nu misschien te denken. Maakt niet uit. Je hebt niet een hele kamer nodig – neem de overloop, de kelder, de aanbouw, vrijgekomen vierkante meters onder de trap, of misschien zelfs een geïsoleerde schuur (als er een raam is).

2. Kies voor kleuren waarvan je houdt, maar die niet (te) storend worden. Als je je bijzonder geïnspireerd voelt wanneer je omringd bent door groen, ga dan voor een groene kleur voor de muren. Maar overweeg nog eens goed of het wel die kleur turkoois moet zijn, of dat na 4-5 uur werken dan juist de muren op je af gaan komen.

3. Richt in op basis van de lichtbronnen. Licht is misschien niet waar je het meest aan denkt – als het er maar is, zal het wel goed zijn, nietwaar? Maar nee, dat klopt helemaal niet. Verkeerde of ontoereikende verlichting kan leiden tot overbelaste ogen. Ga voor een ontwerp waarbij het licht een combinatie wordt van daglicht (dat van opzij binnenkomt) en licht van een goede tafellamp (waarbij het licht van de andere kant komt).

4. Maak ruimte voor gedachten en ideeën. Hang een prikbord, een whiteboard of een glasbord aan de muur zodat je een plek hebt om je creatieve (of niet zo creatieve, maar toch belangrijke) ideeën op te slaan.

5. Maak de ruimte overzichtelijk. Een thuiskantoor kan snel een rommelige plek worden waar niet-kantoorspullen de ruimte vullen. Het is moeilijk om te voorkomen dat de doos met erfstukken van je overgrootmoeder of het afgedankte speelgoed van de kinderen naar binnen schuift als er in de andere kamers te weinig ruimte is. Als je een los vloerkleed op de vloer legt dat past bij het geheel, kun je een eenheid creëren ondanks de vele verschillende elementen in de kamer.

6. Ruim rommel op. Kies voor gesloten opbergoplossingen, eventueel zelfs verrijdbaar, zodat je ze kunt wegzetten of rijden wanneer je de ruimte nodig hebt bijvoorbeeld als logeerkamer. Zo kun je rommel makkelijk wegbergen en overlast vermijden.

7. Kies de juiste meubels. Kies de juiste meubels. Laten we eerlijk zijn. Als vormgeving je na aan het hart ligt, voel je je met kantoormeubilair waarschijnlijk niet erg gelukkig. Kantoormeubilair ziet er zelden uit als iets wat afkomstig is van Arne Jacobsen, Charles en Ray Eames, of Marcel Breuer. Maar als je niet wilt eindigen met rugpijn en een gespannen nek, dan is het in de kantoormeubelafdeling dat je zowel je bureau als je stoel voor het thuiskantoor moet zoeken.

8. Kies ergonomisch verantwoorde apparatuur. Voor de meesten zijn het toetsenbord, de muis en de monitor de belangrijkste onderdelen van het thuiskantoor. Voor alle drie geldt dat ze de juiste werkhouding moeten ondersteunen en aan je individuele behoeften moeten voldoen.

In onze ergonomie checklist voor je werkplek hebben we op een rijtje gezet aan welke eisen je muis, je monitor en je toetsenbord moeten voldoen. Je vindt hem hier. 

 
Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen