RSI: Carpaletunnelsyndroom & polspijn

wrist pain

published

Polspijn. Voor sommigen is dit iets wat we ervaren na het slapen in een ongemakkelijke houding of na een bijzonder fanatiek spelletje frisbee. Voor anderen kan het echter veel verontrustender zijn. Als je acht tot tien uur per dag achter een computer werkt, constant op je muis hamert en je pols in een ongemakkelijke houding dwingt, alleen maar om je taken uit te voeren, kan pijn in je pols het begin zijn van je ergste nachtmerrie. We spreken dan over het carpaletunnelsyndroom, afgekort CTS.

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom staat bekend als een vorm van RSI (Repetitive Strain Injury) en wordt ook wel compressie van de nervus medianus genoemd.

Het is een aandoening die gevoelloosheid, tintelingen of krachtverlies van de hand veroorzaakt. Het ontstaat door druk op de nervus medianus. Deze zenuw loopt in de lengte van je arm, gaat door een doorgang je pols in (dit wordt de carpale tunnel genoemd) en eindigt in je hand.

Voor degenen onder ons die de hele dag achter een computer werken en een traditionele alledaagse muis gebruiken, kan dit probleem zich al gauw voordoen. Kijk eens naar je hand op de muis, precies op dit moment. Is je handpalm naar beneden gericht en rust het deel van je pols direct onder je handpalm op het bureau? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ja. Dat betekent dat je het risico loopt om het carpaletunnelsyndroom te ontwikkelen.

Maak je echter niet te veel zorgen; CTS ontwikkelt zich pas na enige tijd. Als je op tijd voorzorgsmaatregelen neemt is het zelfs te verhelpen voordat een medische ingrijp nodig is.

Meer lezen: Wat is een “muisarm"?

Wat zijn de symptomen?

Er zijn een aantal vroegtijdige symptomen van CTS die kantoormederwerkers zouden moeten waarschuwen dat het misschien tijd is om hun werkplek aan te passen:

  • Branderig gevoel, tintelingen, jeuk of gevoelloosheid in je handpalm en duim, of wijs- en middelvinger.
  • Krachtverlies van je hand en/of moeite met het vasthouden van dingen.
  • Een schokachtig gevoel dat zich via je handen naar je vingers verplaatst.
  • Een tintelend gevoel dat langs je arm omhoog gaat.

We zullen het er waarschijnlijk allemaal over eens zijn dat GEEN van deze symptomen aangenaam klinkt. Laten we nu eens kijken naar de oorzaken van het carpaletunnelsyndroom - en hoe je dit kunt voorkomen.

Alles wat je moet weten over werkomgeving

Waardoor wordt het carpaletunnelsyndroom veroorzaakt?

Er zijn verschillende factoren die tot het ontstaan van het carpaletunnelsyndroom leiden. Deze factoren kunnen allemaal worden vermeden door de manier waarop we werken te heroverwegen.

  • Druk uitoefenen op je carpale tunnel door druk uit te oefenen op de onderkant van je pols (zoals wanneer deze plat op je bureau ligt)
  • Repeterende bewegingen zonder variatie in houding, zoals bij het gebruik van een traditioneel ontworpen muis, acht uur per dag, vijf dagen per week.
  • Een ongemakkelijke werkhouding, draaien met de pols en actief grijpen. Mocht je het nog niet doorhebben: deze 'omstandigheden' zijn allemaal het gevolg van het gebruik van een traditionele muis!

Het goede nieuws is dat dit alles eenvoudig te voorkomen is als we onszelf regelmatig pauzes gunnen, een paar keer per dag rekken en strekken en een ergonomisch ontworpen muis gebruiken.

Het Contourverschil

Toen we in 1995 met Contour begonnen was ons enige doel om muisontwerpen te maken die konden voorkomen dat mensen het carpaletunnelsyndroom kregen, of die mensen met CTS in staat stelden om zonder pijn weer aan het werk te gaan.

RollerMouse
Deze muis is ontworpen om gebruikers in een "neutrale" houding te plaatsen. Elk RollerMouse-model biedt de gebruiker veel variatie in houding. Je kunt de muis met beide handen bedienen en met verschillende vingers besturen. De RollerMouse stimuleert gebruikers om de cursor met hun hele arm te besturen. Hierdoor voorkom je zowel het drukken van de pols tegen het bureau als het draaien met de pols: de belangrijkste veroorzakers van het carpaletunnelsyndroom.

Unimouse
Verstelbaarheid is waar het bij de Unimouse om draait. Gebruikers kunnen de hoek van de muis instellen van 35°-70°. Zelfs in de laagste hoek kan de pols niet plat op het bureau komen te liggen, waardoor de carpale tunnel open blijft. Maar daar blijft het niet bij. De hoek van de behuizing stimuleert gebruikers om hun hele arm te gebruiken. Hierdoor wordt het draaien en kantelen, wat bijdraagt aan het carpaletunnelsyndroom, geëlimineerd. Voeg daar een volledig verstelbare duimsteun aan toe die perfect bij je hand past, zodat je de grijpkracht die nodig is om de muis vast te houden aanzienlijk vermindert, en je hebt het helemaal voor elkaar!

Lees meer over onze producten - en hoe ze je kunnen helpen pijn en ongemakken veroorzaakt door het werken met een computermuis te voorkomen of te verminderen.