« Terug naar de blog
News

RSI: Carpale Tunnel & Polspijn

carpaletunnelsyndroom

Polspijn: voor sommigen van ons is dit iets wat we ervaren na het slapen in een ongemakkelijke houding of na een bijzonder fanatiek spelletje frisbee. Voor anderen kan het echter veel verontrustender zijn. Voor degenen onder ons die acht tot tien uur per dag achter een computer werken, constant op de muis hameren en hun pols in een ongemakkelijke houding dwingen alleen maar om door de dagtaak heen te komen, kan pijn in de pols het begin zijn van de ergste nachtmerrie van iemand die op kantoor werkt. Ik heb het over het carpaletunnelsyndroom (CTS).

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom staat bekend als RSI (Repetitive Strain Injury) en wordt ook wel compressie van de nervus medianus genoemd, een aandoening die gevoelloosheid, tintelingen of krachtverlies van de hand veroorzaakt. Het gebeurt door druk op de nervus medianus, die in de lengte van je arm loopt, door een doorgang in je pols gaat, de carpale tunnel genaamd, en eindigt in je hand. Voor degenen onder ons die de hele dag achter een computer werken, kan dit probleem zich al gauw voordoen wanneer zij een traditionele alledaagse muis gebruiken. Kijk eens naar je hand op de muis, precies op dit moment. Heb je je handpalm naar beneden en rust het deel van je pols direct onder je handpalm op het bureau? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ja. En dat betekent dat je het risico loopt om carpaal tunnel syndroom te ontwikkelen. Maak je niet te veel zorgen, CTS ontwikkelt zich pas na enige tijd, en als je op tijd maatregelen neemt, kan het verholpen worden voordat de "nucleaire" optie van een operatie nodig is.

 

Wat zijn de symptomen?

Er zijn een aantal vroege symptomen van CTS die kantoormederwerkers zouden moeten waarschuwen dat het misschien tijd is om hun werkplek aan te passen:

  • Branderig gevoel, tintelingen, jeuk of gevoelloosheid in je handpalm en duim, of wijs- en middelvinger.
  • Krachtverlies van je hand en/of moeite met het vasthouden van dingen.
  • Een "schok"-achtig gevoel dat zich via je handen naar je vingers verplaatst.
  • Een tintelend gevoel dat langs je arm omhoog gaat.

Op dit punt denk ik dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat GEEN van deze symptomen als iets aangenaams klinkt. Laten we nu eens kijken naar de oorzaken van het carpaletunnelsyndroom en hoe je het kunt voorkomen!

 

Waardoor wordt het carpaletunnelsyndroom veroorzaakt?

Er zijn verschillende factoren die tot het ontstaan van het carpaletunnelsyndroom leiden. Deze kunnen allemaal worden vermeden door de manier waarop we werken te heroverwegen!

  • Druk uitoefenen op je carpale tunnel door druk uit te oefenen op de onderkant van je pols (zoals wanneer deze plat op je bureau ligt!)
  • Repeterende bewegingen zonder variatie in houding, zoals bij het gebruik van een traditioneel ontworpen muis, acht uur per dag, vijf dagen in de week.
  • Een ongemakkelijke werkhouding, draaien met de pols en actief grijpen. Mocht je het nog niet geraden hebben, we hebben het over het gevolg van het gebruik van een traditionele muis!

Het goede nieuws is dat dit allemaal eenvoudig te voorkomen is als we onszelf regelmatig pauzes gunnen, een paar keer per dag rekken en strekken en door een ergonomisch ontworpen muis te gebruiken.

 

Het Contourverschil

Toen we als bedrijf in 1995 begonnen, was ons enige doel om muisontwerpen te maken die konden voorkomen dat mensen het carpaletunnelsyndroom kregen, of die mensen met CTS in staat stelden om zonder pijn weer aan het werk te gaan.

RollerMouse
Ontworpen om gebruikers in een "neutrale" houding te plaatsen, biedt elk RollerMouse-model de gebruiker veel variatie in houding, zoals het ambidextrisch bedienen van de muis en het gebruik van verschillende vingers om de muis te besturen. RollerMouse stimuleert gebruikers om de cursor met hun hele arm te besturen, waardoor zowel het drukken van de pols tegen het bureau, als het draaien met de pols, de belangrijkste veroorzakers van het carpaal tunnel syndroom, wordt voorkomen.

Unimouse
Verstelbaarheid is waar het om draait bij de Unimouse. Gebruikers kunnen de hoek van de muis instellen van 35°-70°, zelfs in de laagste hoek kan de pols niet plat op het bureau komen te liggen, waardoor de carpale tunnel open blijft. Niet alleen dat, maar de hoek van de behuizing stimuleert gebruikers om hun hele arm te gebruiken om de muis te bedienen, waardoor het draaien en kantelen dat tot het carpaletunnelsyndroom bijdraagt, geëlimineerd wordt. Voeg daar een volledig verstelbare duimsteun aan toe die perfect bij je hand past zodat je de hoeveelheid grijpkracht die nodig is om de muis vast te houden aanzienlijk kunt verminderen, en je hebt het echt helemaal voor elkaar!

Lees meer over onze producten - en hoe ze je kunnen helpen pijn en ongemakken veroorzaakt door het werken met een computermuis te voorkomen of te verminderen.

 

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen