« Terug naar de blog
Werkomgeving

Klaar voor de hybride werkplek?

klaar-voor-de-hybride-werkplek

Het is niet langer een kwestie van het een of het ander of wanneer, als het gaat om kantoorwerk versus thuiswerk. Bovendien zijn er voor velen een aantal bedenkingen verbonden aan de hybride banen van de toekomst.

De toekomst vraagt om een hybride werkplek, waarbij het ene deel van het werk online wordt gedaan vanaf een locatie buiten het kantoor, en het andere deel vanuit het kantoor. Dit biedt een kans om het kader te scheppen voor een werkdag die zo is in te richten dat hij goed bij je past.

Uit een enquête die in het voorjaar van 2021 werd uitgevoerd door HR Norway – een Noorse onafhankelijke ledenorganisatie voor HR, management en het beroepsleven – blijkt dat 86% positief staat tegenover een combinatie van thuiswerken en werken vanuit kantoor.

Tegelijkertijd geeft het cijfer ook aan dat wij niet de enigen zijn met een breed scala aan overwegingen over hoe de werkdag op de hybride werkplek zo goed mogelijk kan verlopen.

Sociaal op een afstand

Een speciaal aandachtspunt is het sociale aspect van kantoorwerk met gezamenlijke lunch en gezellig kletsen bij de koffieautomaat. Natuurlijk is dit ook een van de kwesties die aan de orde komt als we het hebben over de werkplek van de toekomst.

Uit het onderzoek van HR Norway blijkt dat velen zich zorgen maken over sociaal isolement, uitdagingen in verband met het opbouwen van een goede bedrijfscultuur, en uitdagingen voor wat betreft samenwerking over locaties heen.

Online check-in vergaderingen en samenwerking met behulp van technische online oplossingen zoals interactieve whiteboards zijn enkele van de dingen die kunnen helpen een gevoel van kantoorgemeenschap te creëren.

Steen Erik Navrbjerg van het Onderzoekscentrum Arbeidsverhoudingen van de Universiteit van Kopenhagen benadrukt in een artikel in Berlingske in dit verband, dat de flexibele werkplek een aantal oplossingen vereist die het gemakkelijker maken om online samen te werken, zodat we ergernissen in de vorm van slecht geluid, onstabiele internetverbindingen en schermdeling die niet werkt, kunnen vermijden.

We doen geen moeite om tijd te besteden aan het oplossen van technische problemen, we willen ons liever kunnen verdiepen in onze werkzaamheden.

Effectief zijn op de hybride werkplek

Wat bereik je tijdens een werkdag? Misschien: e-mails beantwoorden, een paar dingen van de to do-lijst afvinken en de was doen?

Uitstelgedrag zoals stofzuigen en de was doen, zijn enkele van de dingen waarmee je gemakkelijk aan gang gaat als de eettafel het kader vormt voor het werk van de dag.

De recente periode van veel en langdurig thuiswerken heeft echter aangetoond dat het eigenlijk niet de productiviteit is waarover we ons zorgen moeten maken. Kantar Gallup heeft in opdracht van PFA (Deense pensioenverzekeraar) de productiviteit van werknemers in Deense bedrijven onderzocht. Daaruit is gebleken dat de productiviteit niet is gedaald, integendeel, ze is gestegen.

Er zijn minder storingen in het thuiskantoor van bijvoorbeeld collega's die even iets willen weten. Er is dus meer tijd voor contemplatie, en dus ook om efficiënter te werken.

Steen Erik Navrbjerg zegt hierover in het artikel in Berlingske dat hoe beter werknemers en managers elkaar van tevoren kennen, hoe makkelijker het is om te slagen met werken op afstand.

Als je baas jou en je manier van werken kent, weet hij of zij ook dat je de taken waarschijnlijk het beste kunt afhandelen zonder dat hij of zij er achteraan hoeft te zitten.

Misschien heb je check-in meetings waar je de taken van gisteren of van de week naloopt en van daaruit kun je nieuwe doelen stellen.

De klassieke werkdag met controle over werkzaamheden, en van 8 tot 4 op kantoor, zal in de hybride werkplekken van de toekomst vervangen worden door vertrouwen in eigen kunnen en dat van collega's.

Hoe goed te werken vanaf de hybride werkplek

Wanneer we elke dag vanaf verschillende plaatsen werken, kunnen we het koffiezetapparaat en het in hoogte verstelbare bureau van kantoor snel gaan missen. Daarnaast kan het lastig zijn om rust te vinden in de wisselende omgeving, maar ook om te zorgen voor een goede werkhouding aan de vele verschillende tafels die het bureau in de flexibele kantoorruimte vormen.

Het kan zijn dat het een gewoonte is geworden om de laptop zomaar open te klappen aan de eettafel of met de computer op schoot te zitten in een van de comfortabele stoelen in het café. Misschien lijkt het een beetje onhandig om elke dag extra apparatuur mee te slepen om correct te kunnen zitten en zo pijnlijke schouders en een stijve nek te voorkomen.

Het hoeft echter niet zo omslachtig te zijn als het klinkt. Jarle Marheim, een specialist in ergonomie, adviseert je om altijd op de juiste manier te zitten als je werkt. Hij zegt dat je de beste balans tussen de flexibele en de correcte werkhouding bereikt als je er een gewoonte van maakt om altijd ergonomisch verantwoord te zitten.

Je kunt veel apparatuur aanschaffen om je flexplek ergonomischer te maken, maar in feite hoef je geen enorme investeringen te doen om te zorgen voor een goede werkplek. Met een basisuitrusting, die bestaat uit een flexibele opstelling, kun je je ruimte gemakkelijk ergonomisch verantwoord maken, of het nu op kantoor is, aan de eettafel, of in het café.

Lees ook: Gebruik je de juiste apparatuur? De setup voor je flexibele werkplek

Misschien heb je al veel werk op afstand gedaan en weet je al hoe je het meeste uit je werkdag kunt halen vanuit je thuiskantoor. Misschien vind je de problemen van de hybride werkplek wel te lastig.

Welke afwegingen je ook maakt over de hybride werkplek van de toekomst, het voordeel blijft hetzelfde: dat de flexibele werkplek zo kan worden aangepast dat deze geschikt is om jou de beste werkdag te bieden.

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen