« Terug naar de blog
Ergonomie

10 dingen die op kantoor ontegenzeggelijk veranderd zijn.

Zo ziet het kantoor er gelukkig niet meer uit

Er is in de loop der tijd veel gebeurd inzake de ontwikkeling van kantoor en kantooruitrusting, en gelukkig ten goede. Want ons dagelijks leven is eenvoudiger geworden en we hebben ergonomische en technologische voordelen bereikt die van invloed zijn op de manier waarop we werken, en op onze gezondheid.

We hebben 10 dingen op een rijtje gezet die gelukkig een upgrade hebben gekregen.

De typemachine

Voordat we op kantoor allemaal onze eigen computer kregen, maakten we gebruik van een typemachine.

Het is aardig om te weten dat de eerste schrijfmachine eigenlijk door een Deen werd uitgevonden.

De Deense minister Rasmus Malling-Hansen vond in 1865 zijn schrijfbal uit - een halfrond apparaat waarin de letters zo werden geplaatst dat de schrijfsnelheid zo hoog mogelijk was, met de klinkers links en de medeklinkers rechts. Echter, de meest gebruikte letters werden zo geplaatst dat ze door de snelste vingers konden worden bediend.

Skrivekuglen WikipediaNa de Hansen schrijfbal kwam de schrijfmachine met het platte toetsenbord, het lint en de kogelkop, zoals velen waarschijnlijk nog wel kennen.

Hoewel de oude schrijfmachines deden wat ze moesten doen, mogen we blij zijn met waar we nu zijn, omdat de oude typemachines lawaaierig waren! Het is begrijpelijk dat kantoorpersoneel regelmatig hoofdpijn had als ze van hun werk kwamen.

De computer

De typemachine ging met pensioen toen de computer halverwege de jaren 80 zijn intrede deed op kantoor.

Gammel computer og mus

De prachtige opstelling met monitor en harde schijf vulde het grootste deel van de tafel. De monitor was diep met een zwarte of blauwe achtergrond, en de graphics schitterden door vrijwel volledige afwezigheid. Daarbij was het er niet een die je zomaar na het werk onder je arm mee naar huis nam.

De computermuis

De computermuis hoorde bij de computer. Begin jaren 70 was hij vierkant met drie knoppen aan de bovenkant. Sindsdien is de ontwikkeling enorm geweest. Tegenwoordig kan men computermuizen krijgen in vele verschillende vormen en met instellingen voor allerlei toepassingen. De ergonomische computermuis voorkomt pijn en blessures, vooral bij mensen die langere tijd achter de computer zitten.

Lees ook: Geen pijn meer met een verticale muis

Het bureau

Onze bureaus hebben ook een soort upgrade gekregen. Ze kunnen automatisch in hoogte worden versteld, zodat we in de loop van de dag van positie kunnen veranderen, en zelf kunnen bepalen of we willen staan of zitten. Dus geen zere onderrug meer als we van kantoor naar huis lopen.

De stoel

Net als het bureau is ook de stoel steeds ergonomischer ontworpen. De meeste bureaustoelen die tegenwoordig op de markt zijn, hebben oneindig veel opties, zodat men naar behoefte van houding kan veranderen. In de jaren 60 bijvoorbeeld, zaten de mensen op zachte stoelen die geen steun boden aan de onderrug, waardoor de kans dat men na een dag werken pijn kreeg groot was.

De calculator

Calculators waren vroeger echt belangrijk - alle kantoormedewerkers waren uitgerust met een rekenmachine om het werk van de dag uit te voeren. Zoals zoveel andere hulpmiddelen voor het werk, is deze nu geïntegreerd in onze smartphones.

Lommeregner

De telefoon

Misschien kunnen sommige lezers zich die knots van een telefoon met druktoetsen nog herinneren, en anderen de telefoon met de draaischijf. De telefoon met draaischijf kon echt pijn doen aan je vinger als je weer van voor af aan moest draaien omdat je het nummer verkeerd onthouden had. Het is volstrekt ondenkbaar dat je je telefoon niet mee zou kunnen nemen.

Lees ook: Je hebt toch ook je telefoon uit de jaren 80 vervangen?

De koffie

Zelfs zoiets klassieks als koffie is gemoderniseerd. We zijn van de oude filterkoffie overgestapt op een volautomatisch koffiezetapparaat dat alles kan maken, van Cortado tot Caffe latte. Voor de meesten van ons is het nu gedaan met het "bakkie leut".

Het kantoor

In de loop van de decennia is de manier waarop kantoren worden gebouwd aanzienlijk veranderd, waarbij de nadruk is komen te liggen op architectonische ontwerpen met verlichting, grote werkruimten en voorzieningen zoals trainingsruimten en dakterrassen.

Maar ook de manier waarop we werken, in grote gemeenschappelijke kantoorruimten met vaak vrije werkplekken, is in de loop der tijd veranderd. Er is echt een ontwikkeling geweest in vergelijking met bijvoorbeeld het kantoorlandschap van de jaren 90 met dikke kamerbrede tapijten, waar de medewerkers dicht op elkaar zaten met tafels vol computers, rekenmachines, telefoons en faxapparaten.

De vergaderruimte

We zijn van fysieke vergaderingen in speciaal daarvoor ingerichte vergaderzalen overgestapt op grotendeels online vergaderen. Het is nu "bijna" afgelopen met te laat komen als gevolg van lange files op de snelweg.

De pen

Hier hoeven we niets anders over te zeggen dan dat we blij zijn dat we niet een veer in inkt hoeven te dopen.

We hopen dat je, net als wij, even kon glimlachen – en misschien zelfs opgelucht ademhaalde, daarbij de hogere machten bedankte voor het feit dat je in de jaren 2020 leeft – op deze reis door het verleden.

 

Insider

Terug naar kantoor in 2021? Hier zijn acht dingen die veranderd zullen zijn

Werkomgeving

Klaar voor de hybride werkplek?

Ergonomie

Ergonomie op kantoor: Hoe je het op de agenda zet