« Terug naar de blog
Ergonomie

Voorkom blessures en bespaar geld: het resultaat van een ergonomisch verantwoorde werkplek

Een ergonomisch verantwoorde werkplek kan je helpen pijn te voorkomen

Het is lang niet zo moeilijk (of duur) om ergonomie op kantoor te implementeren als veel mensen denken. Sterker nog: in feite kun je er op de lange termijn geld mee besparen.

Wat is het eerste wat je doet als je op je werk komt? Hang je je jas aan de kapstok? Zet je een kop koffie? Zet je je computer aan?

Onze gok is dat laatste: je zet je computer aan. En zelfs als het niet het allereerste is wat je doet, is het hoogstwaarschijnlijk een kleine handeling die je in de eerste paar minuten dat je binnen bent verricht. Werken achter de computer beslaat voor veel mensen bovendien een groot deel van hun werkdag.

Helaas veroorzaakt dit vaak pijn, zowel lichamelijk als economisch.

Veel kantoormedewerkers hebben last van ongemakken of zelfs pijn, die direct terug te herleiden zijn naar hun werk achter de computer.

Lees verder: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is

Uit een Deens onderzoek uit 2019 blijkt zelfs dat twee op de drie kantoormedewerkers fysieke pijn zoals pijn in de nek en pols op het werk ervaren. Het blijkt dat vooral zittend werk achter de computer en het soort beeldscherm, toetsenbord en muis slijtage aan hun lichaam veroorzaken.

Dit soort slijtage kan leiden tot ziekteverzuim. En dat is niet bepaald een pretje. Niet voor degene die pijn heeft, en niet voor de werkgever die voor een bepaalde tijd de rekening gepresenteerd krijgt.

New call-to-action


Gelukkig is het volgens de Deense BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (Gemeenschap voor Werkomgeving voor Welzijn en Openbaar Bestuur ) eenvoudig en goedkoop om iets aan dit probleem te doen. Het vereist een paar aanpassingen in de manier waarop je werkt en de aanschaf van de juiste apparatuur.

Dat laatste is gelukkig geen grote kostenpost als je het vergelijkt met ziekteverzuim dat een bedrijf gemiddeld zo'n 1350 euro per week kost.

Weg met pijn voordat hij ontstaat

Voordat je je stort op de aanschaf van allerlei apparatuur moet je eerst de basisvoorwaarden van goede ergonomie begrijpen.

Wist je dat:
Volgens een rapport van het Sintef: Bedrifternes kostnader ved sykefravær (bedrijfskosten en ziekteverzuim) uit 2011 38% van het ziekteverzuim is toe te schrijven aan zittend kantoorpersoneel?

Het eerste waar je voor moet zorgen is de mogelijkheid van onderbrekingen en beweging op het werk. Een goed idee is om als standaardregel in te stellen dat niemand binnenkomt, op zijn plaats gaat zitten en vervolgens acht uur lang intensief op die plek werkt.

Die benadering van computerwerk functioneert gewoon niet. Op de lange termijn zal het zittende, repetitieve werk ongemak of pijn veroorzaken. En met de pijn neemt zowel betrokkenheid, efficiëntie als werkplezier af.

Lees hoe pijn David verhinderde om zijn werk te doen: "De problemen verdwenen vanaf de eerste dag"

Variatie is het sleutelwoord. Het wachtwoord. En in tegenstelling tot de algemene norm voor wachtwoorden moet dit wachtwoord bij iedereen bekend zijn.

 

Zo zou je werkplek ingericht moeten zijn

Als de basisvoorwaarden eenmaal aanwezig zijn, is het tijd om goed te kijken naar wat er aan je werkplek ontbreekt voor een goede ergonomische opstelling.

 

Een ergonomische correcte werkplek

Globaal genomen heb je voor een goede computerwerkplek vijf dingen nodig:

 

  • Een ergonomische stoel

  • Een in hoogte verstelbaar bureau

  • Een correct ingesteld en geplaatst beeldscherm

  • Een toetsenbord dat bij je past en enigszins negatief kantelt

  • Een ergonomische muis

 

Download onze ergonomische checklist en krijg grip op de inrichting van je werkplek

De ergonomische stoel, het in hoogte verstelbare bureau en het beeldscherm zijn ingeburgerd op de meeste Deense werkplekken. Maar als het op toetsenborden en muizen aankomt, lopen velen nog achter.

Dat is jammer als we weten dat ergonomische oplossingen je lichaam het minste belasten, en dus ook het minste risico opleveren dat je klachten krijgt door overbelasting.

Uit een lopend onderzoek (2021) van patholoog Eduardo Alcaraz Marteos, waarin de spieractiviteit bij het gebruik van negen verschillende muistypen wordt vergeleken, blijkt onder meer dat een gecentreerde muis met een rollerbar het muistype is dat de minste spieractiviteit vereist bij het gebruik ervan.

Tegelijkertijd blijkt uit een Harvard-studie uit 2015 dat een rollermouse de muis is waarmee met de meest neutrale handposities en met de minste vingerspreiding en -strekking kan worden gewerkt, terwijl er ook aanzienlijk minder activiteit in de strekspier van de onderarm nodig was.

In het algemeen gaat het bij goede toetsenbord- en muisergonomie om een toetsenbord dat een neutrale handpositie mogelijk maakt wanneer je typt. Dit wordt mogelijk als het toetsenbord een negatieve helling heeft, zodat je je handen niet omhoog hoeven te bewegen om te typen. Ook is het key om de muis voor het lichaam te plaatsen zodat beide handen kunnen worden gebruikt en de armen en schouders niet herhaaldelijk in onnatuurlijke posities hoeven te worden gebracht.

Het is dus een goed idee om je oude muis te vervangen voor een ergonomisch model. Zowel als je al pijn hebt of als je pijn wilt voorkomen! Door hierin te investeren kun je frustrerend en duur muisgerelateerd ziekteverzuim voorkomen en mogelijk zelfs volledig vermijden.

Kijk of onze producten iets voor jou zijn – probeer ze gratis en vrijblijvend gedurende 14 dagen.

Ergonomie

Thuiswerken: dit zijn de regels die je moet weten

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie