« Terug naar de blog
Ergonomie

Voorkom blessures en bespaar geld: het resultaat van een ergonomisch verantwoorde werkplek

Een ergonomisch verantwoorde werkplek kan je helpen pijn te voorkomen

Het is niet zo moeilijk (of duur) om ergonomie op kantoor te implementeren als veel mensen denken – in feite kunt je er op de lange termijn geld mee besparen.

Wat is het eerste wat je doet als je op je werk komt? Hang je je jas aan de kapstok? Zet je een kop koffie? Zet je de computer aan?

Onze gok is dat je de computer aanzet. En zelfs als het niet het allereerste is wat je doet, is het hoogstwaarschijnlijk een kleine handeling die je in de eerste paar minuten op kantoor verricht. Werken achter de computer vormt voor veel mensen een groot deel van hun werkdag, en ook datgene wat vaak een groot deel van de uren van de werkdag in beslag neemt.

Helaas veroorzaakt dit vaak pijn – zowel lichamelijk als economisch.

Veel kantoormedewerkers hebben last van ongemakken of zelfs pijn, die direct terug te voeren zijn op het werk achter de computer.

Lees verder: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is

Uit een Deens onderzoek uit 2019 blijkt zelfs dat twee op de drie kantoormedewerkers fysieke pijn zoals pijn in de nek en pols op het werk ervaren. Het blijkt dat vooral zittend werk achter de computer en de omstandigheden aan het beeldscherm, toetsenbord en muis slijtage aan hun lichaam veroorzaken.

Dit soort slijtage kan leiden tot ziekteverzuim, en dat is geen pretje, noch voor de patiënt die pijn heeft, noch voor de werkgever die – althans voor een bepaalde tijd – met de rekening zit.

New call-to-action


Gelukkig is het volgens de Deense BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (Gemeenschap voor Werkomgeving voor Welzijn en Openbaar Bestuur ) eenvoudig en goedkoop om iets aan het probleem te doen. Het vereist een paar aanpassingen in de manier waarop je werkt en de aanschaf van de juiste apparatuur.

Dat laatste is gelukkig geen grote kostenpost als je het vergelijkt met een ziekteverlof dat een bedrijf gemiddeld zo'n 1350 euro per week kost.

Weg met pijn voordat hij ontstaat

Voordat je je stort op de aanschaf van allerlei apparatuur, moet je eerst de basisvoorwaarden van een goede ergonomie begrijpen.

Wist je dat:
Volgens een rapport van het Sintef: Bedrifternes kostnader ved sykefravær (bedrijfskosten en ziekteverzuim) uit 2011, is 38% van alle werknemers met ziekteverlof zittend kantoorpersoneel.

Het eerste waar je voor moet zorgen is de mogelijkheid van onderbrekingen en beweging op het werk. Een goed idee is om als regel in te stellen dat niemand binnenkomt, op zijn plaats gaat zitten, en dan vervolgens acht uur lang intensief op die plek werkt – ook al ziet het er wel heel geëngageerd uit.

Die benadering van computerwerk functioneert gewoon niet. Op de lange termijn zal het sedentaire, repetitieve werk ongemak of pijn veroorzaken – en met de pijn neemt zowel betrokkenheid, efficiëntie als werkplezier af.

Lees hoe pijn David verhinderde om zijn werk te doen: "De problemen verdwenen vanaf de eerste dag"

Variatie is het wachtwoord, en in tegenstelling tot de algemene norm voor wachtwoorden, moet dit wachtwoord wijd en zijd bekend zijn.

 

Zo zou je werkplek ingericht moeten zijn

Als de basisvoorwaarden eenmaal aanwezig zijn, is het tijd om eens goed te kijken naar wat er aan je werkplek ontbreekt voor een goede ergonomische opstelling.

 

Een ergonomische correcte werkplek

Globaal genomen zijn voor een goede computerwerkplek vijf dingen nodig.

 

  • Een ergonomische stoel

  • Een in hoogte verstelbaar bureau

  • Een correct ingesteld en geplaatst beeldscherm

  • Een toetsenbord dat bij je past en enigszins negatief kantelt

  • Een ergonomische muis

 

Download onze ergonomische checklist en krijg grip op de inrichting van je werkplek

De ergonomische stoel, het in hoogte verstelbare bureau en het beeldscherm zijn ingeburgerd op de meeste Deense werkplekken. Maar als het op toetsenborden en muizen aankomt, lopen velen nog achter.

Dat is jammer als we weten dat ergonomische oplossingen je lichaam het minst belasten, en dus ook het minste risico opleveren dat je klachten krijgt door overbelasting.

Uit een lopend onderzoek (2021) van patholoog Eduardo Alcaraz Marteos, waarin de spieractiviteit bij het gebruik van verschillende muistypen wordt vergeleken, blijkt onder meer dat een gecentreerde muis met een rollerbar – vergeleken met negen andere muistypen – het muistype is dat de minste spieractiviteit vergt bij het gebruik ervan.

Tegelijkertijd bleek uit een Harvard-studie uit 2015 dat een rollermouse de muis was waarmee met de meest neutrale handposities en met de minste vingerspreiding en -strekking kon worden gewerkt, terwijl er ook aanzienlijk minder activiteit in de strekspier van de onderarm nodig was.

In het algemeen gaat het bij goede toetsenbord- en muisergonomie om een toetsenbord dat een neutrale handpositie mogelijk maakt wanneer je typt (dit wordt mogelijk als het toetsenbord een negatieve helling heeft, zodat je handen niet omhoog hoeven te bewegen om te typen) en om de muis voor het lichaam te plaatsen zodat beide handen kunnen worden gebruikt, en de armen en schouders niet herhaaldelijk in onnatuurlijke posities hoeven te worden gebracht.

Het is dus een goed idee om je oude muis te vervangen door een ergonomisch model, zowel als je al pijn hebt of als je pijn wilt voorkomen. Met die investering kunt je frustrerend en duur muisgerelateerd ziekteverzuim voorkomen en mogelijk volledig vermijden.

Kijk of onze producten iets voor jou zijn – probeer ze gratis en vrijblijvend gedurende 14 dagen.

Ergonomie

De voordelen van een gecentreerde muis

Ergonomie

Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

Ergonomie

Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen