« Terug naar de blog
Insider

Drie manieren om je workflow te verbeteren

iStock-689026420_1600x900_72dpi

Velen van ons willen graag onze workflow verbeteren. We werken elke dag hard om deadlines te halen en om te voldoen aan de verwachtingen van collega’s, managers en onszelf. Daarom wordt elke manier om efficiënter te kunnen werken positief ontvangen. Hier zijn drie manieren om je workflow te verbeteren en efficiënter te werken.

Een optimaal gebruik van sneltoetsen

Met sneltoetscombinaties kun je bepaalde softwaretaken efficiënter uitvoeren. Veel computerprogramma’s maken er gebruik van om je sneller te laten werken. In Microsoft Word voor de pc bijvoorbeeld zijn er tal van populaire sneltoetscombinaties. Met Ctrl+Enter kun je een pagina-einde invoeren, met CTRL+Shift+L maak je een opsommingsteken, en met CTRL+Shift+>vergroot je de tekengrootte in een document. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Welke sneltoetsen je in de praktijk gebruikt, hangt af van het soort werk dat je doet. Als je ze eenmaal beheerst, kun je er veel tijd mee besparen. Je kunt ze in vrijwel elk denkbaar softwarepakket gebruiken, van Microsoft Office tot Adobe Photoshop.

Er zijn echter een paar problemen die het gebruik van sneltoetsen soms minder efficiënt kunnen maken. De meeste mensen gebruiken slechts een paar sneltoetsen, omdat het lastig kan zijn ze te onthouden. Veel computergebruikers blijven hun muis gebruiken om naar de vervolgkeuzelijsten boven aan hun scherm te navigeren als ze op zoek zijn naar een bepaalde functie. Ironisch genoeg staat naast elke functie de sneltoetscombinatie vermeld, zodat je deze gemakkelijk kunt leren. Op die manier werk je echter nog steeds niet efficiënter, tenzij je de sneltoetscombinatie onthoudt voor de volgende keer.

Minder acrobatiek – meer efficiëntie

Een ander probleem is de lichamelijke belasting waar een computergebruiker aan wordt blootgesteld. Als je je muis loslaat om je toetsenbord te gebruiken, word je niet alleen maar afgeleid van je werk. Als je werk doet met veel herhaalde bewegingen, moet je ook rekening houden met de lichamelijke slijtage die daarvan het gevolg is voor je handen en je armen. 3D-ontwerpers en mensen die video bewerken gebruiken vaak software waarbij veel sneltoetsen worden gebruikt. Dat betekent dat je soms honderden keren per dag dezelfde beweging maakt op je toetsenbord, en daarvoor is soms een indrukwekkende vingeracrobatiek nodig. En omdat deze creatievelingen vaak ook nog heel snel werken, leiden deze herhaalde bewegingen vaak tot overbelasting.

Om de workflow te verbeteren en pijn en overbelasting te verminderen is de RollerMouse van Contour uitgerust met enkele ingebouwde sneltoetsknoppen. Alle modellen zijn bijvoorbeeld voorzien van een knop voor “Kopiëren” en een knop voor “Plakken”. Dit zijn twee van de meest gebruikte functies, waarvoor je anders de sneltoetsen CTRL+C en CTRL+V moet gebruiken. Verder kun je met de knop “Dubbelklikken” heel eenvoudig een nieuw programma of een map openen op je computer. Deze knop hoef je maar één keer in te drukken, en niet twee keer zoals bij een standaardmuis. Men schat dat de gemiddelde kantoormedewerker jaarlijks wel twee miljoen keer met zijn muis klikt. Als je dat hoort, klinkt het opeens als een goed idee om dat aantal te halveren.

Hier kun je meer lezen over de Contour RollerMouse.

Doe je voordeel met programmeren

Als je ons optionele stuurprogramma installeert, kun je daarmee ook je favoriete sneltoetscombinaties in de RollerMouse invoeren. Dit stuurprogramma is gratis verkrijgbaar voor zowel pc als Mac. Hiermee kun je heel eenvoudig je favoriete sneltoetsen toewijzen aan elke willekeurige knop op de RollerMouse. Dat betekent dat je je favoriete sneltoetsen niet bij de hand hoeft te hebben, dat je je toetsenbord minder vaak hoeft te gebruiken en dat je sneller kunt werken, omdat je niet steeds wordt afgeleid van het werk op je scherm. Een goed voorbeeld van het gebruik van sneltoetsen op een pc is het toewijzen van Alt-Tab aan een knop die je niet zo vaak gebruikt. Zo kun je met één druk op de knop door de openstaande programma’s bladeren en hoef je je niet steeds door allerlei onhandige menu’s heen te klikken om het gewenste programma te vinden. Dit is slechts één eenvoudig voorbeeld. De RollerMouse kan namelijk voor elk programma anders worden ingesteld en biedt dus een hoge mate van flexibiliteit.

Wat voor soort werk je ook doet: als je je workflow wilt verbeteren, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van sneltoetsen. Als het onderwerp nieuw voor je is, vind je hier enkele goede voorbeelden. Je zult ze waarschijnlijk niet allemaal onthouden, maar als je er slechts een paar van gebruikt, kan dat al een verschil maken. En als je een RollerMouse gebruikt, kan het ook verstandig zijn om enkele knopfuncties opnieuw te programmeren. Je zult er versteld van staan wat je daar allemaal mee kunt bereiken.

News

De RollerMouse is als een kinderei voor architecten

Insider

Hoe maak je de overgang van een Hollywoodfilm naar het dagelijks leven?